iBucketList Podcast | Q & A | Patty Golsteijn

  8 oktober 2017   Geen reacties   Tags: digital nomad interview podcast

iBucketList Podcast | Q & A | Patty Golsteijn

De Q & A podcast met Patty Golsteijn is uitgewerkt in deze blog (shownotes pagina). De vragen, antwoorden en links zijn hieronder weergegeven. Abonneren op de iBucketList Podcast kan ook via: iOS en iPhone of Android.

Wie is Patty Golsteijn?

Vraag 1: We willen je graag leren kennen. Zeg even hallo! En geef aan wie je bent. Wat is je naam, eventueel je leeftijd? Vertel ons wat je doet en wat je bezig houdt.

Ik ben Patty Golsteijn; ik ben 33, en ik sta ook wel bekend als 'Miss Cut the Crap'. Ik ben dan ook minimalist. Ik heb heel weinig spullen en ik woon in een appartement van 28 m2. Ik ben inmiddels weer terug in Sittard, waar ik 12 jaar geleden hard ben weggerend uit Limburg. Ik leer andere zelfstandige professionals hoe ze kunnen kappen met alle 'crap' in hun business en hun leven!

Dilemma's en levensvragen

Om je nog iets beter te leren kennen, stel ik je een levensvraag en leg ik je een Bucket List Dilemma voor.

Vraag 2: Uit onze lijst met iBucketList levensvragen hebben we voor jou de volgende levensvraag geselecteerd: "Als je iemand of een organisatie € 5.000,- mag geven, wie of welke is dat dan?"

Ik zou die €5000 aan mezelf geven. Dat klinkt misschien heel egoïstisch, dat mag je ook gerust vinden – maar wat ik echt heb geleerd de afgelopen paar jaar, is hoe belangrijk het is om eerst voor jezelf te zorgen. Ik kan op dit moment die €5000 best goed gebruiken om mijn business nog beter neer te zetten, om zo nog meer mensen te kunnen helpen 'to cut the crap' in hun business en hun leven. Dat is gewoon hard nodig en ik ben er zelf ook van overtuigd dat ik daarmee een betere wereld maak. Om even te quoten uit Lou Niestadt, die zei: 'Waarom moeten we met z'n allen zo de wereld veranderen? Het is al een hele taak om onszelf te veranderen.' Dus ik kies dan voor mezelf, eerst mijn eigen zuurstofmasker op. 

Patty Golsteijn ondernemer

Vraag 3: Bucket List Dilemma’s. Je leven is het resultaat van de keuzes die je maakt. Wij zijn benieuwd naar een keuze die jij maakt, bij een Bucket List Dilemma dat we je voorleggen:
Optie A: 50% meer salaris.
Optie B: Een verdubbeling van je vakantiedagen.

Ik ben zelf zelfstandig professional, dus dit is voor mij een vraag die helemaal niet zo op mij van toepassing is. Als zelfstandig professional kan ik besluiten om te zeggen: "ik ga minder werken". Ik vind tijd ook belangrijker dan geld. Dat betekent ook dat ik de keuze kan maken, als ik geen 40 uur wil werken maar 20, om dat slimmer aan te pakken. Dan zoek ik betere manieren om ervoor te zorgen dat ik hetzelfde of meer kan verdienen in 20 uur, als dat ik zou doen in 40 uur. Áls ik dan zou moeten kiezen, dan zou het een verdubbeling van mijn vakantiedagen zijn. Zoals ik al zei, vind ik tijd belangrijker dan geld. 

"Als zelfstandig professional kan ik besluiten om te zeggen: ik ga minder werken."

Lifestyle

Het hebben van een passie is belangrijk voor een gelukkig en betekenisvol leven. In dit onderdeel van de Q & A wil ik daar op inzoomen!

Vraag 4: Vertel ons wat meer over je passie!  Wat is je passie en hoe heb je deze ontdekt? Wat maakt jouw passie bij je los?

Ik vind passie een heel groot woord en ik merk ook dat mensen het weleens misbruiken ergens; dat iedereen denkt: "je moet je passie leven". Ik geloof daar niet zo in, dat je dat zomaar vindt of ernaar op zoek moet gaan. Dat ontstaat ergens. Het is ook 'fluid', het beweegt continu met je mee. Wat is dat voor mij? Er zijn zoveel verschillende dingen die ik tof vind om te doen. Ik doe nu absoluut niet hetzelfde als wat ik 7 jaar geleden deed, toen ik net begon voor mezelf, en ook niet toen ik vorig jaar bezig was. Volgens mij is de enige manier om het te 'ontdekken', door te gaan spelen en experimenteren. Door af en toe keihard op je bek te gaan. "Dust yourself off and try again." Ik weet dat veel mensen, zeker twintigers en begin 30, zo bang zijn om het leven aan te gaan, omdat ze zitten te wachten tot hun passie naar ze toe komt. 'Oh, ik heb mijn passie nog niet gevonden, wat moet ik nu?' Ga gewoon, who cares! Als jij gewoon doet wat je leuk vindt... Misschien heb je nog niet gevonden wat je leuk vindt, dan ga je gewoon dingen uitproberen! Dan zullen er vast dingen tussen zitten die je wel leuk vindt, en daar doe je meer van. Wat je niet leuk vindt, daar doe je minder van. 

Vraag 5: Vanaf wanneer heb je besloten om er echt voor te gaan, je dromen na te jagen en maximaal tijd te besteden aan jouw passie?

Ik heb 7 jaar geleden mijn baan opgezegd. Mijn baas wilde van alles van me. Ik werkte op een Hogeschool, ik mocht in de zomervakantie niet eens thuiswerken, terwijl er gewoon niemand op kantoor was. Het was vrijdagmiddag, mijn eigen baas was zelfs op vakantie. Ik vond dat zo bizar. Er waren nog meer omstandigheden en ik dacht, 'weet je wat, laat mijn contract maar lekker aflopen, ik ga voor mezelf beginnen'. Ik wilde mijn eigen baas zijn en zelf bepalen hoe ik mijn week indeel, met wie ik werk, hoe ik werk, waar ik werk, wanneer ik werk. Ik wil helemaal niet dat andere mensen dat bepalen. Ik had helemaal geen grote droom, ik wist alleen: 'ik wil voor mezelf beginnen'. Ik had nog helemaal geen opdrachten, geen opdrachtgevers, geen richting: ik had no fucking clue, maar ik wist, ik ga voor mezelf beginnen. Dat is dus 7 jaar geleden. Ik weet ook niet of ik maximale tijd besteed aan mijn passie. Ik werk heel hard en ik merk nu dat ik dat het helemaal niet waard vind, dan geef je ook heel veel vrijheden op. Ik vind rust ook ontzettend belangrijk en dat kreeg ik niet, toen ik gewoon keihard aan het werk was. De combinatie van vrijheid en rust vind ik ontzettend belangrijk. 

Patty Golsteijn digital nomad

Vraag 6: Hoe kom je momenteel rond? Hoe verdien je je geld? Welke inkomensstromen heb je?

Ik kom rond van meerdere dingen. Ik heb de 'Cut the Crap' club, dat is een maandabonnement waarbij ik je dus leer hoe te kappen met alle crap in je business en leven. Dat gaat in feite in 4 stappen: dingen schrappen, vereenvoudigen, automatiseren en uitbesteden. Als je de eerste 3 stappen heel goed doet, heb je meestal niet eens meer zoveel over bij het uitbesteden, omdat je gewoon je shit op orde hebt. Elke maand hebben we daarin een maand-missie waarbij je aan de slag gaat met één onderwerp. Daarnaast ben ik gestart met 'Regelhelden', dat is een community van virtual assistants die hun werk dus overnemen en uitbesteden. Dat is wel interessant; heel veel mensen hebben hun shit niet op orde en die gaan wél uitbesteden, dat is hartstikke mooi. Ik ben zelf gestart als VA en ik zie dat daar nog van alles mist en dat daar wel een level omhoog in mag. Verder heb ik een één-op-één traject; daar heb ik niet zoveel mensen voor, maar dat wil ik ook helemaal niet. Ik vind het belangrijk dat ik een mix heb tussen 1-op-1, kleine groepen en grote groepen. Ik organiseer daarnaast ook nog festivals, zo'n 3 per jaar. Ik heb afgelopen maandag mijn festival gehad met zo'n 80 mensen, dat was echt te gek. Een heleboel workshops, voor en door ZZP'ers. Ik word daar heel erg blij van, mensen bij elkaar brengen en zien. Dat komt eigenlijk terug in alles wat ik doe. 

Vraag 7: Ik ben benieuwd naar je absolute hoogtepunt in je leven. Wat was het hoogtepunt tot nu toe en hoe heb je dat gerealiseerd? Wat heb je er voor moeten doen? Maar zeker niet onbelangrijk: wat heb je er voor moeten laten?

Zo, wat een intense vraag! Ik weet niet of ik één specifiek hoogtepunt heb. Eentje die in me opkomt, dat is er eigenlijk een die heel veel andere mensen over me dachten. Die dachten dat ik het toen gemaakt had. Dat was namelijk het moment dat ik samen met mijn toenmalige man de kans kreeg om te verhuizen naar New York en daar te gaan werken. Mensen om me heen zeiden: "Patty, wow, nu heb je het gemaakt! Vrouw van de wereld." Ik heb daar een jaar en 3 maanden gezeten – ik was niet doodongelukkig, maar het was het echt niet. Ik miste mijn familie en vrienden, wat ik nog nooit had gehad. Mijn relatie zat ook niet goed. De cultuur daar is totaal anders. Ik zat in een fantastisch appartement, op de 43ste verdieping, ik keek uit op heel Brooklyn. Dat was te gek, voelde ook heel tof. Maar ik zat achter mijn bureau, keek uit over Brooklyn en dacht: 'ik verveel me'. Dat is voor mij ook echt een heel groot omslagpunt geweest, toen ik heb besloten om mijn relatie te verbreken na 10 jaar – en dus ook mijn huwelijk – en om in mijn eentje terug te gaan naar Nederland. Dat is misschien niet het grootste hoogtepunt, maar wel het grootste omslagpunt. Dat heeft mij heel veel gebracht, zoveel inzicht. Dat is inmiddels 2,5 jaar geleden en er is zoveel gebeurd in de tussentijd; ik ben zo'n ander mens. Ik voel me zoveel gelukkiger, liefdevoller, warmer. Ik heb zulke fijne mensen om me heen. Ik denk dat dat dan mijn hoogtepunt is. 

Vraag 8: Geen hoogtepunten zonder dieptepunten – wat was je absolute dieptepunt? Kun je me meenemen naar dat moment en aangeven hoe je dat hebt ervaren en, vervolgens, wat je hebt geleerd van dit dieptepunt? 

Mijn dieptepunt was vorig jaar. Ik kan niet specifiek ingaan op de details, vanwege de privacy van andere mensen. Ik ben er zelf heel open over, maar ik wil niemand voor het hoofd stoten. Er is toen iets heftigs gebeurd wat ook impact had op mijn leven, ik ben toen zo'n 4 maanden depressief geweest. Ik heb veel in mijn bed gelegen, kwam weinig de deur uit, werkte bijna niet. Dat was zo heftig. Wat ik het allerheftigste vond: ik had het idee dat ik in een tunnel zat en dat er geen licht meer was. Ik denk dat iedereen dat weleens heeft. Maar ik had niet meer het vertrouwen erin dat ik eruit zou komen... En dat had ik nog nooit eerder ervaren. Dat heb ik daarna ook nooit meer ervaren. Ik ben er nu wel uitgekomen, gelukkig. Ik weet dus ook, mocht dat nog een keer gebeuren, dat dat licht er ook weer gewoon zal zijn. Dat was wel mijn dieptepunt. Wat ik daarvan heb geleerd, dat is echt een shift die ik aan het maken ben sinds dat moment, is hoe ik me daarin heb laten meeslepen door mijn gedachten. Ik besef me nu dat gedachten pure verzinsels in mijn hoofd zijn. Ik mediteer dus ook veel, ik ben veel bezig met in het nu zijn, ik lees boeken van Eckhart Tolle en Jan Geurtz. Ik kan er nu naar kijken als gedachten die voorbijkomen; ik ben die gedachten niet. Dat geeft me rust en vervulling, ik voel me zoveel gelukkiger daardoor. Ik oordeel ook veel minder. Dat brengt zoveel licht en luchtigheid in mijn leven. Dat had ik niet gekund zonder dat moment, dus daar ben ik eigenlijk ook wel heel dankbaar voor.

Patty Golsteijn virtual assistant

Vraag 9: Wat zou je andere passievolgers (in wording) mee willen geven, als zij zich bevinden op hun absolute dieptepunt?

Wat ik je mee wil geven, is dus: laat je niet meeslepen in je eigen gedachten. Ga kijken naar de gedachtes, zie ze als wolken voorbij drijven. Jij bent die gedachten niet. Ze zijn per definitie niet waar, want het zijn maar jouw gedachten, het zit alleen maar in je hoofd. Als je bijvoorbeeld blijft hangen in het verleden, dan raak je depressief. Je had het anders willen zien, maar het is gebeurd zoals het is gebeurd. Het is zoals het is. Als je blijft kijken naar de toekomst en daar bang voor bent, dan ga je in angst zitten. Dat heeft ook geen enkele zin, want de toekomst is nog niet gebeurd. Dus het enige wat telt is in het nu, en wat je daarin doet. Het enige wat telt is het nu – en als je daarin aanwezig kan zijn... Dat is echt een oefening, ik ben daar al een hele tijd mee bezig. Maar je kan net als dat je in de sportschool je armspieren traint die sterker worden, ook de 'spier' trainen om steeds beter te leren leven in het nu. Als er bijvoorbeeld gefrustreerde gedachten voorbijkomen, denk je gewoon 'oké, ik ben gefrustreerd' en daar hoef je verder niks mee. Dat was voor mij echt een openbaring. Ik wilde dat altijd meteen fixen, al die gevoelens, maar je hoeft er niks mee.

Vraag 10: Je leven is continu in beweging. Waar ben jij, op dit moment, het meest enthousiast over in je leven? Waar kijk je naar uit en waarom? 

Dat is denk ik wel het genieten van het leven. Dan maakt het niet zozeer uit wat, want dat verandert per moment. Ik kijk dus ook niet per se naar uit, want ik weet helemaal niet of dat gaat uitkomen. Zodra je verwachtingen gaat neerzetten, raak je gewoon altijd teleurgesteld, dus ik probeer zoveel mogelijk te leven zonder verwachtingen. En echt te genieten van wat er op dit moment is. Dat wil niet zeggen dat ik niet plan voor de toekomst of dat ik geen afspraken maak voor morgen of volgende week, dat is gewoon heel praktisch. Maar qua gevoel probeer ik dat zo min mogelijk te doen en niet zo vaak bezig te zijn met de toekomst. Hoe vaak zijn we teleurgesteld in ons eigen leven? Dat komt niet doordat dingen niet uitkomen, maar doordat je verwachtingen hebt die vervolgens niet uitkomen – dus het begint bij die verwachtingen. Dat ben ik steeds meer aan het loslaten en dat geeft mij echt een heel goed gevoel. 

De bucketlist van ...

We nemen een kijkje op jouw bucketlist, maar als mensen er alles over willen weten, kunnen ze misschien even doorklikken via de shownotes-pagina.

Vraag 11: Op welke 3 afgeronde bucketlist items ben je het meest trots?

Ik doe niet zo aan bucket lists, omdat dat vaak verandert. Maar ook dat het dan voelt als iets wat ik moet bereiken, moet behalen. Ik ben veel meer bezig met de flow van het leven. Misschien zijn er in het verleden die ik altijd al heb willen doen. Toen ik in New York woonde, was dat er wel eentje waarvan ik lange tijd heb gezegd: dat lijkt me echt heel gaaf om een keer mee te maken. Dat stond niet per se op mijn bucket list, zo van 'dit ga ik voor elkaar krijgen', maar puur dat het me leuk leek. En die kans kwam toen ook nog voorbij. Het bleek alleen helemaal niet zo fantastisch te zijn als ik zelf dacht. Ik heb er wel goede herinneringen aan, maar dat was niet de plek voor mij. Waar ik wel lange tijd mee bezig ben geweest, vanaf mijn 14e, was om naar Nieuw-Zeeland te gaan. Dat heb ik ook gedaan, zodra ik de middelbare school had afgemaakt ben ik daar 2 maanden naartoe geweest. Ik had nog nooit gevlogen en ik ging alleen naar Nieuw-Zeeland. Ik hoorde toen ook van mensen "wow, dat je dat durft". Ik dacht 'dat wil ik gewoon, dus dat doe ik gewoon'. Dus ik heb meestal ook niet zulke hoge verwachtingen van dingen, want dan raak ik teleurgesteld. Ik verander gewoon als mens, dus wat ik 2 of 3 jaar geleden graag wilde, dat zijn niet de dingen die ik nu heel graag wil. Op dit moment heb ik bijvoorbeeld wel behoefte om te settlen, maar wat is dat dan? Hoort daar alles bij, met huis en kinderen en gezin, samenwonen, trouwen? Of kan het ook zonder al die elementen, kan je dan ook settlen? En wat betekent dat dan?  

Vraag 12: Hoe ziet jouw bucketlist top 3 er uit? Welke to do’s wil je heel graag ervaren of kunnen afstrepen?

Ik heb dus eigenlijk geen bucket list. Ik denk op sommige momenten dat ik heel graag wil samenwonen, en op andere momenten vind ik het heerlijk om mijn eigen appartement te hebben. Er zijn momenten dat ik een hele sterke kinderwens heb... Mag je dat dan op je bucket list zetten? Dat bepaal je natuurlijk zelf. Maar er zijn ook momenten dat ik het heerlijk vind om mijn vrijheid te hebben en met niemand rekening te hoeven houden. Dat ik 's ochtends op kan staan zonder wekker. Ik geloof dat ik dus geen bucket list heb en ook niet per se wil. Ik ken mensen die keihard aan het streven zijn geweest naar items op hun bucket list, om er dan achter te komen dat ze al die tijd andere dingen opzij hebben gezet die ze veel liever hadden willen doen. De vergelijking met de ladder op klimmen: dat je dan bovenaan komt, en erachter komt dat je die tegen de verkeerde muur hebt gezet. Ik laat me graag verrassen door het leven en dat doet het leven ook. In the good ways and the bad ways.  

Vraag 13: Doelen stellen en behalen is één ding, maar hoe ziet jouw ideale dag eruit? Neem ons mee vanaf het moment dat je wakker wordt, totdat je weer gaat slapen.

Dat is ook een vraag die ik vaak stel aan mijn eigen klanten. Vooral om te kijken: wat klopt er nog niet met wat je nu doet en hoe je het graag zou willen? Ik leef al heel erg mijn ideale dag. Dat is voor mij opstaan zonder wekker, dat ik mijn lijf wakker kan laten worden wanneer het wakker wil worden. Dat ik heel rustig opsta, niet hoeven haasten. Dat ik dan lekker mijn ontbijt klaarmaak, dat is altijd spinazie met ei. Dan ga ik mijn ontbijt opeten op de bank, theetje erbij, water erbij. Gewoon rustig wakker worden en rustig mijn dag starten. Daarna ga ik mediteren. Dat verandert ook steeds, de ene keer lukt het me wel en de andere keer heb ik er geen zin in. Nu ben ik bezig met een experiment om 3 keer op een dag 5 minuten te doen, in plaats van één keer 20 minuten of een heel uur. Vervolgens deel ik mijn dag vrij in. Dat is een beetje hoe elke dag voor mij is.

Als ik zakelijke afspraken heb, doe ik die altijd 's middags. Ik doe ze bijvoorbeeld ook niet op woensdag of vrijdag. Ik werk ook niet zo vaak in het weekend, alleen als ik daar echt zin in heb. Ik vind het fijn om met mijn lief samen te zijn, daar kan ik ook echt van genieten. Ik heb misschien meer een ideale week, dat daar lekker afwisseling tussenzit. Ik zou ook absoluut niet willen dat elke dag er exact hetzelfde uit zou zijn. Of dat ik elke dag mijn lief zie, dat hoeft ook niet eens per se. Ik vind het ook weleens fijn om hem wat minder te zien, omdat ik hem dan heel erg kan missen. Dat is best een fijn gevoel ergens. Mijn ideale dag, daar zit gewoon heel veel vrijheid in en afwisseling ten opzichte van de andere dagen. Wanneer ik ga slapen is ook afhankelijk van wat mijn lijf aangeeft. Als mijn lijf moe is en mijn ogen dicht beginnen te vallen, dan kruip ik in bed. Ik besef ook terwijl ik het nu zeg, dat ik bereikt heb wat ik al heel lang wilde bereiken: kunnen leven in vrijheid

Patty Golsteijn virtual assistant

Persoonlijke ontwikkeling en inspiratie

Het succes van een individu is afhankelijk van veel dingen. Iemands gewoonten, zijn/haar inspiratiebronnen en zijn/haar ‘mindset’. 

Vraag 14: Wat is een persoonlijke gewoonte die bijdraagt aan je succes?

De vraag is hier ook, 'wat is succes?' En hoe definieer ik dat zelf? Voor mij is dat bijvoorbeeld vrijheid, maar voor iemand anders kan dat geld zijn, een groot gezin, een hele goede baan, carrière maken. Voor iedereen is dat anders. Voor mij is het vrijheid en dat heb ik ook al bereikt. De enige maatstaf die ik daarbij heb is mijn eigen gevoel. Dat is meteen ook wel de persoonlijke gewoonte die daaraan heeft bijgedragen: echt mijn gevoel en intuïtie volgen. Dat ik dingen doe of meemaak die toch niet goed voelen en dan toch een ander pad kies. Of dingen die wel heel goed voelen, daar doe ik dan meer van. Daarin dus altijd bewuste keuzes blijven maken en altijd bij mezelf blijven checken: 'voelt dit nog goed?' Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu een heel vrij leven leef, op mijn eigen manier, on my own terms. 

Vraag 15: Wat is het beste persoonlijke advies wat je ooit hebt gekregen en van wie kreeg je dit advies?

Oeh, ik heb echt heel veel adviezen gekregen van mensen. Ik werk natuurlijk samen met zelfstandig professionals, en dat zijn over het algemeen mensen die heel veel bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. Als zij stilstaan, staat hun business ook stil. Ik werk ook samen met heel veel coaches, die zijn daar ook mee bezig. Bijna al mijn vrienden en vriendinnen zijn ZZP'ers, ik denk dat bijna iedereen om me heen heel erg bezig is met persoonlijke ontwikkeling.

Wat daarin misschien wel een mooi ding is dat blijft terugkomen bij mij, is toen ik 4 jaar geleden naar een stilte retraite ben geweest. Ik was daarvoor altijd druk, aan het rennen en haasten, hoofdpijn, ziek en misselijk. Nergens tijd voor, een onbevredigend gevoel. Toen zeiden vrienden van mij "Patty, ga eens naar het stilte retraite". Ik heb ze eerst voor gek verklaard, maar na een jaar ben ik het toch maar eens gaan doen, want ik kreeg maar niet dat bevredigende gevoel. Dus ik ben daar naartoe gegaan en de eerste anderhalve dag werd ik helemaal gek van mezelf. Die gedachten gingen alle kanten op, ik was zo onrustig. Je mocht elke avond ook één uur spreken met de begeleider, dat heb ik ook gedaan. Ik zei "ik kom gewoon niet tot rust", waarop hij vroeg: "waarom ben je dan hier gekomen?" Ik zei "om tot rust te komen". Hij vroeg of de stilte mijn doel was, en ik zei 'ja'. Toen zei hij "waarom laat je niet gewoon de stilte, de stilte zijn?" Dat waren voor mij magische woorden. Ik dacht 'oh ja, ik hoef er niks mee'. Dat is een soort van... 'Mantra' is een groot woord, maar zodra ik weer heftige gevoelens inschiet, dat dingen meteen gefixt moeten worden, of ongeduld, dan denk ik 'oh wacht, ik hoef er niks mee'. Dat is heel wat voor een doener zoals ik. Ik ben altijd gewoon lekker bezig. De vraag is ook, ben ik dan wel echt een doener? Wanneer ben je dan een doener? Ben ik toch een denker? Nee, ik voel wel heel veel. Ik heb daarin echt mijn rust gevonden, dat ik niet overal iets mee hoef; niet met mijn eigen ideeën, niet met ideeën van anderen, met verzoeken, vragen, opties, mogelijkheden, kansen. Overal zijn kansen en mogelijkheden en als ik alles zou volgen, elke impuls, zou ik helemaal gek worden. Dat werd ik toen dus ook. Daar heb ik echt een hele grote ommezwaai in gemaakt, sinds dat moment van die stilte retraite 4,5 jaar geleden. 

Vraag 16: Welk boek of film zou je iedereen aanbevelen en waarom?

Er zijn er meerdere die ik de laatste tijd heb gelezen, die echt wel impact op mij hebben gemaakt. Wat een hele belangrijke is geweest – dat zijn er stiekem twee – zijn 'Verslaafd aan liefde' van Jan Geurtz en 'Liefdesbang' van Hannah Cuppen. Dat zijn in Nederland de twee grote boeken op het gebied van liefdes en relaties. Dat heeft me zoveel inzichten gegeven, ik ben zo anders omgegaan met mijn relatie en met mezelf. Om niet meer de verantwoordelijkheid voor mijn gevoelens bij de ander neer te leggen, maar altijd bij mezelf. Dat zorgt ervoor dat ik niet meer – zoals ik heel erg deed – aan het claimen of eisen was dat de ander dingen moest doen, zodat ik me maar gelukkig zou voelen. Dan word je dus nooit gelukkig. Die twee boeken hebben echt aanzienlijk veel impact gehad. Ik heb ze aan meerdere mensen aangeraden en iedereen die ze leest, zegt 'wow, dit had ik nodig'. Het brengt je relatie naar een totaal ander level. Dat was echt heel waardevol om mee te maken. 

Next step!

Okay, dan gaan we nu afronden met de laatste paar vragen.

Vraag 17: Welke tip zou je iemand willen geven, zodat hij/zij vandaag nog de eerste stap kan zetten naar zijn of haar ultieme leven of het bereiken van zijn/haar ultieme doel?

Ik ga hier denk ik een tegenstrijdige tip geven: om juist eens geen stap te zetten. Om juist eens even stil te staan en te checken bij jezelf, bij je eigen gevoel. Van alles wat ik nu al doe, ben ik daar blij mee? Word ik daar blij van? Krijg ik daar energie van? Of kost het me vooral heel veel energie? Eerst dus eens beginnen met schrappen. We kunnen kijken naar stappen die je kunt zetten; je kunt altijd een stap zetten, bezig zijn met dingen doen. Maar wat we veel te weinig doen, is stilstaan. Echt voelen bij jezelf, 'wil ik dit nog?' En als je denkt dat je allemaal dingen moet doen, denk dan bij jezelf: 'voor wie doe ik dat dan?' Het enige antwoord is 'voor jezelf'. Dat jij er blij van wordt en energie van krijgt. Dat jij ervan geniet.

Dus wat is het ultieme leven of het ultieme doel? Dat klinkt zo gigantisch meteen, wil je dat eigenlijk wel, is dat wel nodig? Vind je niet veel meer rust met gewoon in het nu zijn? Anders is het altijd 'ik ben pas gelukkig als ik zoveel heb verdiend', 'ik ben pas gelukkig als ik die baan heb', 'ik ben pas gelukkig als ik ZZP'er ben en een omzet heb van zoveel', 'ik ben pas gelukkig als ik deze projecten heb gedaan'. 'Ik ben pas gelukkig als mijn to-do list af is, aan het eind van de dag'. Dat is allemaal best klein, maar zelfs dat kan ons al ontevredenheid geven. Wat als je gewoon tevreden bent met 'nou, ik heb vandaag 10 to-do's af en dat is goed genoeg voor vandaag, de rest schuif ik weer door'. Echt je doelen omlaag halen en kijken wat je nu al doet en hebt. Hoeveel meer heb je nodig om gelukkig te zijn? 

Vraag 18: Super bedankt!  Als laatste, waar kunnen geïnteresseerden meer over je te weten komen en hoe kunnen ze je volgen?

Je leest van alles over alle tips die ik nu ook heb gegeven, en inzichten die ik heb gehad, op mijn blog. Onder andere op pattygolsteijn.nl. Daar kan je je ook inschrijven voor mijn 'Patty Post', dan krijg je meteen toegang tot mijn toolkit met allerlei hele handige tools. Met alle tools zelfs die ik persoonlijk gebruik voor mijn leven en business, om dingen dus te vereenvoudigen en te automatiseren. Verder vind je mij uiteraard op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter. Er is er maar één met mijn naam, op mijn manier geschreven, dus je vindt zo alles over mij als je me even intikt op Google. Ik kijk er naar uit om je te ontmoeten. Dankjewel voor het luisteren!